Išvyka į STEAM centrą

Vasario 03 dieną Šventežerio mokyklos 7-10 kl. mokinių grupė kartu su fizikos mokytoja Ramune Kubiliene bei mokytojo padėjėja Irma Žagarinskaite lankėsi Alytaus kolegijoje, STEAM laboratorijoje. Fizikos – inžinerijos laboratorijoje vyko praktinis užsiėmimas „Šiltas namas”, kurio tikslas- praktiškai įsitikinti, kad egzistuoja skystėjimo šiluma skystėjant kristaliniams kūnams, ir nustatyti ledo skystėjimo šilumą, išsiskiriančią tirpstant ledui.

Išklausę instruktažą, susiskirstę po tris mokiniai kibo į darbą. Naudodami kalorimetrus, svarstykles, termometrus, ledo kubelius atliko matavimus ir naudodamiesi darbo duomenis apskaičiavo ledo lydymosi šilumą. Apibendrinę gautą rezultatą palygino jį su tikrąja verte. Mokiniai projektavo ir konstravo namo modelį su skirtingai apšiltintomis sienomis ir nedidukais langais bei durimis, į kuriuos įstatė laboratorijoje duotų medžiagų pavyzdžius. Į namo vidų įstatė kalorimetrą su karštu vandeniu ir termometru matavo namo viduje esančią temperatūrą. Naudodami įrenginį, turintį termovizoriaus funkciją, CAT62 išmatavo laidžiausias šilumai konstrukcijos dalis.

Mokiniai grižo patenkinti, dalijosi savo patirtimi, įspūdžiais ir džiaugėsi suteikta galimybe, apsilankyti ir padirbėti modernioje laboratorijoje.

                                              Fizikos mokytoja Ramunė Kubilienė